Kultúra

ĽUDOVÉ UMENIE, KOBERCE

Azerbajdžan je krajinou so starodávnou a rôznorodou kultúrou. Významným obohatením pre dejiny umenia krajiny je výroba kobercov. Koberce sú “vizitkou” Azerbajdžanského národa. Na výrobu kobercov v Azerbajdžane vplývali rôzne faktory: malebná príroda Kaukazu, ľudia a prostredie, v ktorom žili, sociálny a kultúrny rozvoj národa a jeho umelecký potenciál. Veľa archeologických nálezov dokazuje, že koberce sa v Azerbajdžane vyrábali už v dobe bronzovej (3000-2000 rokov pred Kristom).
V stredoveku sa v azerbajdžanských mestách a regiónoch vyrábali rôzne typy kobercov. Podľa arabského historika, žijúceho v VII. storočí, Mutabariho, sa vysoko kvalitné koberce vyrábali predovšetkým v severovýchodnom Azerbajdžane. Opisy pestrých kobercov môžeme nájsť v dielach významných stredovekých azerbajdžanských básnikov: Gatrana Tabriziho (X. storočie), Chagani Šivraniho a Nizami Gandžaviho (XII. storočie).
Koberce z Azerbajdžanu sa tešili veľkej obľube u európskych obchodníkov. Marko Polo, ktorý navštívil Azerbajdžan v XIII. Storočí, si poznamenal, že krajina je vo svete známa vďaka látkam, kobercom a šabliam. Obchodníci a turisti, veľvyslanci a diplomati si z Azerbajdžanu vždy odnášali suvenír v podobe ručne tkaného koberca.
Odporúčame vám zájsť do obchodu tradičných výrobcov kobercov v Starom meste v Baku (Icheri Šeher) a kúpiť si tam hodnotný suvenír.

AZERBAJDŽANSKÁ KUCHYŇA

Azerbajdžanská kuchyňa je veľmi bohatá –  pozostáva z približne 2000 jedál. Jej tvorbu a vývoj ovplyvnilo predovšetkým podnebie. Územie Azerbajdžanu totiž ovplyvňuje 9 klimatických pásiem. Tento fakt je príčinou bohatstva a rôznorodosti flóry a fauny regiónu a vytvára ideálne podmienky pre život rôznych druhov zvierat a rastlín.
Medzi ďalšie významné faktory patrí história, geografická poloha a vzťahy so susednými štátmi. Spoločný turkický pôvod spôsobil, že v týchto krajinách majú jedlá rovnaké názvy alebo spoločný koreň slova.
Ruský vplyv sa prejavil v každej oblasti života v Azerbajdžane. Bol natoľko silný, že zmenil tradičnú kuchyňu, ktorá sa vyvíjala viac než tisíc rokov.
Pre zaujímavosť uvedieme, že v Azerbajdžane (v meste Šeki) sa našiel najstarší, 3700 rokov starý samovar.

Chlieb –  Chorak

V Azerbajdžane sa pečú rôzne druhy chleba: od chleba tenkého ako papier – „lavaš“, po tmavý okrúhly celozrnný chlieb, aký pečú v Rusku – karpij chorak, agh chorak (biely chlieb) a gara chorak (čierny chlieb).

Plnená zelenina

Keď sa povie „dolma“, človeku napadnú plnené listy viniča. V Azerbajdžane však plnia aj baklažán, paradajky, papriky, kapustu a plody duly. Z čoho je urobená plnka? Základnou ingredienciou je ryža a bylinky ako koriander, mäta, kôpor. Často sa do zmesi pridáva cibuľa a mleté mäso (jahňacie, teľacie alebo hovädzie).

Kabab

Nomádske turkické kmene večery trávili prípravou svojho úlovku na ohni . Jedlo dnes poznáme pod názvom kabab/kebab. V súčasnosti sa v Azerbajdžane mäso pripravuje v podstate rovnako, či už pri príležitosti akou je svadba alebo v reštauráciách – kúsky mäsa sa napichnú na ihly a opekajú sa na ohni (ako barbecue na grile) alebo v peci.

Dovgha

Osviežujúci účinok jogurtu je známy mnohým kultúram, predovšetkým na Strednom Východe. V Azerbajdžane je v horúcich letných dňoch obľúbená dovgha. Táto polievka z jogurtu sa podáva chladená alebo v izbovej teplote. Je pripravená z jogurtu zmiešaného s uhorkami, kôprom, jarnou cibuľkou a troškou ryže. Podľa toho v akom regióne sa pripravuje sa do nej pridávajú bylinky ako koriander, mäta, pažítka, cícer či fazuľa.

Plov – kráľ Azerbajdžanskej kuchyne

Plov sa považuje sa najdôležitejšie jedlo v Azerbajdžane. Podáva sa pri zvláštnych príležitostiach. Robí sa z ryže (pripomína rizoto), ktorá sa môže podávať s kuracím mäsom, hrozienkami, šafránom, zemiakmi atď. Existuje asi 200 druhov plovu.

Čaj

Na čaj nesmieme zabudńúť –  je to dôležitá súčasť azerbajdžanského životného štýlu. Čaj je symbolom pohostinnosti, podáva sa každému hosťovi. Moderný výskum potvrdil, že čaj predlžuje život. Môžno oráve preto sa Azerbajdžanci dožívajú vysokého veku.

Nuş olsun! – Dobrú chuť!

viac o azerbajdžanskej kuchyni

Azerbajdžanská svadba

K pravej azerbajdžanskej svadbe patrí veľa jedla, veľa ľudí , dobrá nálada a samozrejme tradičné tance, ktoré si môžete pozrieť v nasledovných video ukážkach:

Honorárny konzulát
Azerbajdžanskej republiky

Klobučnícka 4
811 01 Bratislava
Slovenská republika

Telefón: 00421/2/54 64 9041
Fax: 00421/2/54 64 9043
Mobil: 00421/911 44 99 05
Skype: azkonzulat
E-mail: info@azconsulate.sk,
bratislava@mission.mfa.gov.az